jueves, 26 de mayo de 2011

Pagodas y rascacielos

Ukiyo-e, Samurai tattoo sword
«L'instint de la paradoxa, tan japonès, ¿podría tenir un origen geològic i tel·lúric? L'arxipèlag, situat sobre dues grans plataformes que avancen en sentit contrari, és la zona del planeta amb més activitat sísmica i volcànica. Aquestes dues energies contràries, ¿transpuen des del subsòl fins a l'ànima dels pobladors?
   Quantes teories ha generat aquest país! Jo, simple diletant de la japonologia, sóc incapaç de descobrir-ne cap amb un mínim de cara i ulls. Com a molt, m'atreviria a formular la següent regla paradoxal:
   "Diguis el que diguis del Japó, segur que l'afirmació contraria també pot ser veritat."
   Així, parlant del Japó, l'error és impossible. Com més contradictòria sigui la imatge que se'n doni, més s'ajustarà a la veritat. Com va escriure Kenko Yoshida, "l'única cosa que pots donar per certa és que totes les coses són incertes".» (p. 81)

 Pagodes i gratacels. J. N. Santaeulàlia. Columna Edicions, 2001  [traducir]

1 comentario:

Elena dijo...

Y con esta entrada acaba este mayo tan japonés. En el que viajé entre Tokio (+), Takayama (+), Kanazawa (-), Kioto (+), Nara (-), Hiroshima (+), Miyajima (+) y Hakone (-) en compañía de Natsume Soseki (Botchan), Junichiro Tanizaki (Siete cuentos japoneses), Lafcadio Hearn (Kwaidan, cuentos fantásticos del Japón), Kenzaburo Oé (Cartas a los años de nostalgia) y Héctor García (Kirai, un geek en Japón). Eso sin contar a I., a L. ni a Agirre.

Arigatô a todos ellos por tan estupendo viaje.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...