martes, 19 de julio de 2016

Alicia Kopf: Germà de gel


Alicia Kopf
GERMÀ DE GEL
l'altra editorial, 2016
pronto en castellano
[primeres pàgines]
244 págs. | 18 €
el blog de Alicia
la enciclopedia del frío
[agradable sorpresa]

ICEBINK
«Iceblink és una llum blanca que apareix prop de l'horitzó, sobretot a la part inferior dels núvols baixos, resultant de la reflexió de la llum en un camp de gel situat immediatament a sota. Aquest efecte lumínic va ser apreciat tant pels inuits com pels exploradors que buscaven el pas del Nord-oest per orientar-los i navegar de manera segura.

Preguntant-me per quin és el viatge, o la intriga que regeix aquesta narració, intueixo que hi ha alguna cosa a descobrir, i fins que no ho faci no podré tancar-la. Hi ha d'haver una conquesta. De moment el territori no m'és visible. Si ho fos, no escriuria. No és un viatge banal, no més segur que els dels exploradors: sento que m'hi jugo la vida. Les trames i els personatges prefabricats dels escriptors se'm fan estranys de la mateixa manera que m'és impossible saber el passat i el futur de les persones amb qui ens creuem. Vénen a nosaltres i se'n van, sense que sovint entenguem el significat de la seva arribada i del seu comiat. Ells porten a dins les seves trames, i sovint no ens fan partícips de les figures que estan creant. Les accions dels altres, i de vegades les nostres mateixes, ens són un misteri. Les narracions en tercera persona són tanques de seguretat. Els narradors omniscients, pura arrogància. Potser penso això perquè no sóc escriptora, només una exploradora de les meves possibilitats textuals, que són limitades. La narració com a lloc on construir ficcionalment la memòria, que és construïda, parcial, voluble, i que serà reinventada de nou en el text i per això sempre és destruïda de nou en el text. Aquella destral amb què trencar el mar gelat que ens habita.

Symsonia.» (pàgs. 159-160)

1 comentario:

Elena dijo...

Dice así: "Este [refrescante] libro es el diario de búsqueda de una mujer que se obsesiona por la historia polar. Es la historia de su hermano, un hombre congelado. Es la historia del origen de la congelación de las relaciones familiares. Es la relación entre dos mundos, el de fuera y el de dentro, y los desajustes constantes entre uno y otro."

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...